Vitsen med att komma med korkade idéer. Vad är högt i tak?

Jag anställde en gång en alldeles fantastisk kvinna. Hon sa på anställningsintervjun att hon ville jobba på ett ställe där man fick komma med förslag även om de var korkade. YES tänkte jag, ett sådant företag vill jag driva! Tänk att ha ett sådant arbetsklimat där alla törs säga vad de tycker? Det är underbart när en medarbetare kommer på morgonen och säger att de tänkt på en sak innan de somnade, på hur de skulle vilja utveckla någonting på jobbet. Fantastiskt va´? Att en medarbetare ligger i sin säng och utvecklar ens företag! Är inte det helt enastående?

Så vi jobbade på det, alla skulle säga sina idéer och tankar även om de inte var färdigtänkta. Ibland kunde det tyckas alldeles galet men så fort någon tänker på något så finns det något viktigt där att utveckla. Många gånger skrattade vi gott för tanken var inte färdigtänkt (det hände även att vi hade otur när vi tänkte 🙂 ) men eftersom alla gillade varandra och respekterade varandra kunde sedan flera stycken tänka vidare på tanken eller idéen så vi kunde utveckla den och sedan ta beslut hur vi skulle göra.  Min erfarenhet är att det alltid finns en kärna av något viktigt när en medarbetare vill utveckla något.

Själv tycker jag illa om uttrycket ”högt i tak”. Mitt sunda förnuft säger mig att på företag där man har det på riktigt, där människor trivs och känner sig trygga. Där man vet vad som förväntas av en. Där man kan gå hem lugnt och veta att man gjort ett bra jobb. Där är det så självklart så det är inget man pratar om. När företag säger sig ha högt i tak visar det sig sällan vara så i praktiken. Jag är i alla fall på min vakt när ett företag säger sig ha högt i tak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev