Sunt förnuft hos sjuksköterskor inom vården och på banken

nybrygga

Hörde av en rekryterare att sjuksköterskor är perfekta att anställa inom bank!! De säger: Sjuksköterskorna är modiga, har stor respekt för kunskap både egen och andras, har god förmåga att se människan/kunden, är goda lyssnare, är vana att arbeta under andra auktoriteter och dessutom stresståliga. Kul att bankerna ser detta men synd om oss som kan behöva vård.

Nu är det aktuellt igen på nyheter och i tidningar. Brist på medarbetare inom vården i sommar.

Kan det vara för stor skillnad mellan arbetsuppgifterna och sunt förnuft? Någonstans går en gräns för vad varje klok människa kan ta på sig. När medarbetare inom vården i värsta fall riskerar människors liv för att arbetsbelastningen är för stor. När de inte får betalt för det ansvar de tar och den kunskap de besitter. När vården strider mot det egna sunda förnuftet och kunskapen om hur medmänniskor ska tas omhand. Då tror jag att det sunda förnuftet hos många duktiga ansvarsfulla personer säger dem att de inte kan ta ansvar för detta längre. De söker sig till andra jobb. Synd för oss som kan behöva vård.

Finns det någon som vet hur många utbildade sjuksköterskor det finns i Sverige idag? Hur många av dem skulle gärna jobba inom sjukvården om den drevs med kunskap, eget ansvar och mer sunt förnuft? Borde vara viktig information för oss skattebetalare.

Vem vet hur många som vill stanna inom vården om de fick den lön de tyckte de förtjänade och fick ta hand om människorna så som de har kunskap och erfarenhet att jobbet ska göras, alltså enligt deras sunda förnuft? Jag tror det skulle bli billigare i längden. Hur många dyra provtagningar skulle man kunna spara in genom att ge vårdpersonal tid att se människan och lyssna på den? Hur många prover tas egentligen för att människor är ensamma och inte sedda och därför känner sig sjuka? Efter den inblick jag har fått av äldrevården torde det finnas en enorm besparingspotential totalt sett om det fanns fler kvalificerade medarbetare som hade tid att sitta ner en stund och bara lyssna med händer, ögon, öron och hjärtan öppna för sina medmänniskor i ett tidigt skede. Undrar om sjuksköterskornas och annan vårdpersonals sunda förnuft säger dem detsamma? Är det därför vi träffar många av dem på banken i sommar?

Några frågor vi kan fundera kring: Vad kostar en sjuksköterskeutbildning? Vad är målet med att ha en sjuksköterskeutbildning? Vill man ha igen den investeringen? I så fall hur? Finns det besparingar att göra inom vården genom eget ansvar och sunt förnuft? Hur många miljarder går det att spara genom arbetsglädje, koll på siffrorna och sunt förnuft? Vad finns det fler för vinster? Hur många av de redan utbildade skulle återvända?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev