Nu kan hjärnforskningen stödja mycket av det som vårt sunda förnuft redan ”vetat”!

I morse fick jag återigen glädjen att lyssna på Parisa Zarnegar Ph D i neurovetenskap. Vi hade ett frukost seminarium ihop på Summit Solna Gate. Jag lär mig alltid nya saker av henne. Vet ni att allt vi gör varje dag hela tiden är att fly från hot och sträva mot belöning? Alla beslut vi tar har med detta att göra på något sätt.

Tänk att man med dagens teknik kan mäta var i vår mänskliga hjärna det sker aktivitet när vi känner något, tänker något, säger något, gör något mm mm.

Många tänkvärda saker fick vi veta. T ex att vi inte bör börja dagen med att läsa en massa mail för då har vi använt en väldigt stor del av vår hjärnas energi redan innan vi börjat göra det viktiga för dagen. Jag ska försöka tänka på det i fortsättningen så jag hushåller med min energi på ett smart sätt.

Vi dödar våra hjärnceller när vi stressar vår hjärna och vi bildar nya vid fysisk aktivitet. En promenad på 10 minuter under dagen kan göra skillnad. Det här har vi ju också på något sätt redan ”vetat” för vi känner ju hur bra vi mår efter en promenad under hägg och syrén. Nu kan vi även luta oss mot vetenskapen, att det är bra att ta sig tid till det. Att i stället för att tycka att vi ”smiter” från jobbet för att ta en paus, så kan vi tänka på att vi sparar på våra resurser och gör gott om vi går ett varv runt huset.

Vi har väl länge ”vetat” att alla människor söker bekräftelse av något slag. Nu kan hjärnforskningen visa att det är just så det är. Undrar vad som skulle hända om vi hade så många kunniga, duktiga, empatiska lärare och andra vuxna i alla våra gemensamma barns närhet, att alla blev sedda och bekräftade varje dag. Även de som inte blir fullt bekräftade hemma.  För mig är det självklart att det skulle bli billigt om vi ser det i ett längre perspektiv. Tänk när vi når att alla barn mår bra i skolan och känner sig glada och sedda. Vilka resultat vi skulle få! Vilken framtid, vilka företag, vilka medarbetare! Vi vet nu vetenskapligt att vi jobbar bäst när vi går mot belöning och att vår hjärna inte tycker om hot, då jobbar vi sämre. Vilken viktig kunskap! Hjärnforskningen framöver kommer bli mycket spännande att följa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev