Kunskap om amygdala har förenklat mitt liv

Tycker du någon gång att du har aptjatter inne i huvudet? Att det mal på som en gammal vevgrammofon inne i dig. ”Varför ska jag ge mig in i det där projektet det kommer aldrig att gå” eller när du tänker för dig själv ”Jag kommer aldrig att klara att hålla det här föredraget” ”varför ska jag alltid tacka ja” ”kan jag inte någon gång lära mig att säga nej”, ”jag har ju ändå inget viktigt att säga” ”vad säger att jag kommer att klara det nu” Så där kan det gå på rätt länge och ofta inne i oss människor. Känner du igen dig?

Det finns en logisk förklaring. Vi har en liten mandelformad sak i vår hjärna som heter amygdala. Den är en viktig del av vårt försvar, till för vår överlevnad. Den är på som en sorts radar dygnet runt. Har du någon gång vaknat mitt i natten av ett ljud? Eller hoppat undan när du såg en orm. Det var din amygdala som gjorde sitt jobb. Amygdala ska snabbt avgöra om du ska fly, spela död, eller ta strid. När jag lärde mig om amygdala blev jag jätteglad. Det förklarade för mig varför det är så mycket lättare för oss människor att se fel, än att se det som är bra. Vi har helt enkelt ingen lika effektiv ”medarbetare” i vår kropp för positiva saker. Amygdala letar konstant efter hot. Det som blir problem i vår moderna tid är att allt som är okänt, som vi inte gjort förut, är ett hot för amygdala.

Med kunskap om amygdala kan vi öva oss på att tacka för varningen, men ändå våga gå vidare med det som känns läskigt. Feel the fear and do it anyway! Det är ett sätt att växa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhetsbrev